A csomagolásról
MIÉRT JÓ A VÁKUUMCSOMAGOLÁS?
•- lényegesen hosszabb ideig tudja tárolni ételeit, anélkül, hogy minőségük romlana
•- a vákuum tasakba csomagolt élelmiszer nem szárad ki, jóízű és friss marad,
•- az ételek súlyvesztesége gyakorlatilag nulla,
•- a vákuumozva tárolt húsok omlósabbak lesznek, hiszen az érlelési folyamat lassan ugyan, de folytatódik,
•- így nagyobb mennyiségben tud alapanyagokat vásárolni akciós áron,
mindezt úgy, hogy higiénikus környezetet biztosít a tárolt élelmiszereknek!
MI TÖRTÉNIK A VÁKUUMCSOMAGOLÁS SORÁN?
1. Az ételt belerakjuk egy megfelelő méretű vákuumozható zacskóba (ajánlott a legalább 70 mikronos fólia vastagság, sous vide-oláshoz legalább 90 mikronos vastagság),
2. A zacskót beletesszük a vákuumcsomagolóba és lecsukjuk a gép tetejét,
3. A vákuumkompresszor kiszívja a levegőt a tasakból és lehegeszti a zacskót.
Mindez csak néhány másodpercet vesz igénybe!
ELTARTHATÓSÁG - TÁJÉKOZTATÓ ADATOK:
Mélyhűtőben tárolt ételek (-18 ± 2 °C) tárolási időtartama:
normál körülmények között / vákuumcsomagolásban
Húsok: 4-6 hónap / 15-20 hónap
Halak: 3-4 hónap /10-12 hónap
Zöldségek: 8-10 hónap / 18-24 hónap
Normál hűtőben tárolt ételek (5 ± 2 °C) tárolási időtartama:
normál körülmények között / vákuumcsomagolásban
Nyers hús: 2-3 nap / 6-9 nap
Friss hal: 1 nap / 3-4 nap
Vadhús: 2-3 nap / 5-7 nap
Szeletelt szalámi: 4-6 nap / 20-25 nap
Szalámi: 7-15 nap / 25-40 nap
Lágy sajt: 5-7 nap / 14-20 nap
Kemény és félkemény sajt: 15-20 nap / 25-60 nap
Zöldségek: 1-3 nap / 7-10 nap
Gyümölcsök: 5-7 nap / 14-20 nap
Normál hűtőben tárolt, hőkezelt ételek (5 ± 2 °C) tárolási időtartama:
normál körülmények között / vákuumcsomagolásban
Püré és zöldségleves: 2-3 nap / 8-10 nap
Tészta/Rizottó/Lasagne: 2-3 nap / 6-8 nap
Főtt és sült húsok: 3-5 nap / 10-15 nap
Desszertek töltelékkel (krém és gyümölcs): 2-3 nap / 6-8 nap
Száraz sütemények, desszertek: 5 nap / 18-20 nap
Sütőolaj: 10-15 nap / 25-40 nap
Szobahőmérsékleten tárolt ételek (25 ± 2 °C) tárolási időtartama:
normál körülmények között / vákuumcsomagolásban
Kenyér: 1-2 nap / 6-8 nap
Száraz sütemények: 4-6 hónap / 12 hónap
Tészta/Rizs: 5-6 hónap / 12 hónap
Liszt: 4-5 hónap / 12 hónap
Szárított/aszalt gyümölcs: 3-4 hónap / 12 hónap
Őrölt kávé: 2-3 hónap / 12 hónap
Tea: 5-6 hónap / 12 hónap
Liofilizált termékek: 1-2 hónap / 12 hónap
Tejpor: 1-2 hónap / 12 hónap